Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Okrągłe, kwadratowe, gładkie czy zdobione? Jak wybierać talerze w zależności od okazji? Podpowiadamy

Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb każdego z nas. Ale przecież nie chodzi nam tylko o to, by „wrzucić coś na ząb” – byle co i byle jak. Wręcz przeciwnie

Jedzenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Musi kusić nie tylko smakiem i zapachem, ale i estetyką. Właśnie dlatego tak ważny jest sposób podania potrawy, a co za tym idzie – również talerze.

 

Jak zatem wybierać talerze do domowej kolekcji? Czy lepiej postawić na klasykę, czy na coś nowoczesnego? Choć nie ma jednego dobrego sposobu na stworzenie kolekcji talerzy, najpraktyczniejsze rozwiązanie to… co najmniej dwa komplety. Jedne na co dzień, drugie – na bardziej eleganckie okazje. A jaki rodzaj talerzy wybrać? Opcji jest wiele.

Biel czy kolory?

O ile jeszcze dwadzieścia – trzydzieści lat temu talerze były białe i tylko białe (nie licząc może tych z przyciemnianego szkła – duralexu), o tyle dziś w sklepie czeka na Ciebie prawdziwa feeria barw, kształtów i wzorów. Dylemat, które wybrać, nie jest więc niczym zaskakującym. Zacząć warto od określenia swoich własnych potrzeb i preferencji. Zastanów się:

  • czy w kuchni lubisz „klasykę”, czy raczej eksperymentujesz?
  • czy wolisz minimalizm formy, a może zdobienia „na bogato”?
  • czy chcesz wyeksponować kunszt podania potrawy, czy zachwycić tym, co dookoła (czyli pięknym talerzem)?

To wszystko ma znaczenie, gdy będziesz wybierać talerze do swojej kuchni. Pamiętaj, że czysta biel – pozbawiona jakichkolwiek wzorów i deseni to najlepszy sposób na to, by Twoi goście skoncentrowali się na tym, co na talerzu. Estetycznie podana pasta, risotto czy danie mięsne, przystrojone zieleniną i np. różowym pieprzem delikatnie oprószającym brzegi talerza – to będzie wyglądało zjawiskowo. Z drugiej strony talerze kolorowe – zwłaszcza te w ciemnych barwach – nadadzą obiadowi czy kolacji zupełnie innej, nieco tajemniczej (lub bardziej „domowej”!) atmosfery.

Nasza rada jest taka: jeśli na co dzień lubisz żywe barwy, kup jeden komplet talerzy kolorowych i korzystaj z niego na co dzień. Miej jednak w zanadrzu biały, klasyczny zestaw, który sprawdzi się niezawodnie, kiedy np. odwiedzi Cię teściowa czy podczas kolacji wigilijnej.

Talerze okrągłe czy kwadratowe?

Kształt to kwestia indywidualnych preferencji. Najbardziej klasyczne i najpopularniejsze są talerze okrągłe. Są również, z praktycznego punktu widzenia, najłatwiejsze do umieszczenia w suszarce czy zmywarce i wygodne. A co z np. kwadratowymi czy prostokątnymi? Sprawdzą się doskonale w nowoczesnej kuchni. Na takich talerzach dobrze zaprezentują się np. dania kuchni azjatyckiej (ceniącej sobie designerski minimalizm), kuchnia fusion czy potrawy rodem z Francji.

Nie zapominaj również o zdobieniach – także tych, które wpływają na teksturę talerzy. Czy to porcelanowe, czy ceramiczne, mogą być i gładkie, i mieć bogatszą strukturę. Z praktycznego punktu widzenia – gładsze są wygodniejsze. Jedzenie nie gromadzi się w załamaniach talerza, a co za tym idzie, łatwiej naczynie umyć.

I na koniec jeszcze jedna ważna kwestia: jeśli masz zmywarkę, przed zakupem sprawdź, czy wybrane przez Ciebie talerze można w niej myć. Niektóre modele ręcznie malowane mogą, przy takim automatycznym myciu, utracić swoje zdobienia. Gdy zaś chodzi o design – kieruj się własnym gustem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *