Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Zaprawa fugowa do kuchni – jak ją wybrać?

Dzisiejsza kuchnia to nie tylko miejsce przeznaczone do przygotowywania posiłków – to swoiste serce domu – miejsce rodzinnych spotkań, wspólnych obiadów, które, jeśli jest otwarte na salon, często pełni również funkcję reprezentacyjną

Projektując kuchenną podłogę warto jednak pamiętać, że oprócz walorów estetycznych, posadzka musi posiadać szereg cech funkcjonalnych, bowiem charakter pomieszczenia naraża ją na zabrudzenia, uszkodzenia i naprawdę ciężką pracę. Dlatego wybór materiału okładzinowego jest równie ważny, co decyzja o odpowiedniej zaprawie fugowej. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru fugi do zadań specjalnych?
zaprawa fugowa w kuchni

Po pierwsze: musi być odporna

Plamy z kawy, herbaty oleju czy sosu – kuchnia to miejsce, w którym twórcza kreatywność potrafi dać się we znaki nawet najmniejszym elementom wykończenia wnętrz – zwłaszcza fugom. Aby codzienne przygotowywanie posiłków nie kończyło się stresem i wielogodzinnym doprowadzaniem podłogi „do porządku”, o pożądanych właściwościach zaprawy fugowej trzeba pomyśleć już na etapie projektu. W przypadku pomieszczeń narażonych na wilgoć i zabrudzenia liczy się przede wszystkim jej skład, który nie tylko zagwarantuje odporność spoiny na przenikanie wody, ale pozwoli na codzienną pielęgnację za pomocą szeroko dostępnych preparatów czyszczących, które nie wpłyną negatywnie na jej kolor czy strukturę.

zaprawa fugowa w kuchni

Rada Eksperta Sopro: recepturę polecanej przez nas zaprawy fugowej – DF 10® oparliśmy o technologię Hydrodur®. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim gwarantuje to znacząco podwyższoną odporność spoin na przenikanie wilgoci czy zabrudzeń oraz aktywnie przeciwdziałanie rozwojowi pleśni i mikroorganizmów, mogących mieć negatywny wpływ na zdrowie domowników, szczególnie alergików. Nawet długotrwałe działanie wody nie powoduje penetracji wilgoci pod powierzchnię płytek, a ta właściwość szczególnie predysponuje fugę Sopro DF 10® do wszystkich newralgicznych powierzchni – zarówno w kuchni, jak i łazience. Dodatkowo, dzięki specjalnie wyselekcjonowanym kruszywom, uzyskujemy bardzo zwartą strukturę, dzięki której fuga jest idealnie gładka, a co za tym idzie, odporna na ścieranie i zabrudzenia.  W efekcie mamy pewność, że na naszej posadzce nie powstaną nieestetyczne wykwity, a wynikające z codziennych prac plamy i zachlapania z łatwością usuniemy za pomocą delikatnego preparatu czyszczącego.

O ile popularną posadzkę ceramiczną wyczyścić łatwo, o tyle niskiej jakości spoina bardzo szybko zapamięta, co przygotowywaliśmy na rodzinny obiad, a stąd już tylko krok od koniecznego remontu – nic bowiem nie psuje aranżacji tak, jak codzienny widok zabrudzonej, pokrytej wykwitami fugi, kontrastującej z eleganckim materiałem okładzinowym. Pamiętajmy bowiem, że wybierając jakość – kupujemy spokój, nawet na długie lata.

Po drugie: musi być higieniczna i bezpieczna

Miejsce przygotowywania posiłków powinno spełniać najwyższe standardy czystości i bezpieczeństwa – w tym wypadku nie może być żadnych odstępstw od normy, nawet w przypadku tak niewielkiego elementu wykończeniowego, jakim jest fuga. I choć na pierwszy rzut oka podłoga nie ma nic wspólnego z czystością, to zaprawa fugowa ma ogromny wpływ na higienę całego pomieszczenia. Dlaczego? Ciągły kontakt z wilgocią i zabrudzeniami sprawiają, że niskiej jakości fuga z łatwością przepuszcza wodę w głąb warstw podpłytkowych, tworząc środowisko sprzyjające powstawaniu grzybów i pleśni, co w efekcie prowadzi do konieczności pracochłonnego i niełatwego usuwania spoin, które dodatkowo może prowadzić do uszkodzenia okładziny. Domowe sposoby walki z wykwitami pomogą, ale tylko doraźnie – zarodniki grzybów potrafią wniknąć bardzo głęboko i dawać o sobie znać w regularnych odstępach czasu, mając wpływ nie tylko na estetyczny odbiór pomieszczenia ale przede wszystkim na zdrowie domowników. W tym przypadku nie można oszczędzać.

zaprawa fugowa w kuchni

Rada eksperta Sopro: Mając na uwadze bezpieczeństwo, wybierzmy produkt, który nie tylko zapobiegnie rozwojowi mikroorganizmów, ochroni domowników przed rozwojem pleśni i grzybów, ale już na etapie wbudowywania będzie charakteryzował się niską emisyjnością szkodliwych związków (w fugach Sopro potwierdzony licencją EMICODE® wg GEV: EC1PLUS) oraz dodatkowymi atestami np. aprobatą Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Warto podkreślić, że fuga DF 10® w trakcie zabudowy, jak i po związaniu, jest całkowicie bezpieczna dla ludzi i zwierząt, co ma szczególne znaczenie, gdy w domu przebywają, stawiające pierwsze kroki, maluchy.

zaprawa fugowa w kuchni

Po trzecie: musi być estetyczna

Dziś zaprawa fugowa to nie tylko element budowlany, ale pełnoprawny szczegół aranżacyjny. Barwa spoin może znacząco wpływać na to, jak będziemy postrzegać kolor płytek, a nawet całość aranżowanego wnętrza, dlatego wybór zaprawy fugowej musi być doskonale przemyślany. Powinien być podyktowany przede wszystkim rodzajem, wielkością i barwą płytek, a także miejscem ich ułożenia oraz efektem, jaki chcemy osiągnąć. Zanim jednak wybierzemy odpowiednią barwę sprawdźmy czy producent gwarantuje nam trwałość koloru podczas codziennej eksploatacji powierzchni. – W Sopro mamy świadomość, że okładzina ceramiczna to inwestycja na lata, dlatego nasze fugi projektujemy w oparciu o autorską technologię OPZ®, która zapewnia piękne, trwałe, wolne od przebarwień kolory, które doskonale sprawdzą się nawet w tak wymagających pomieszczeniach jak domowa kuchnia – podkreśla Daria Bielska-Muszalik Kierownik produktu w firmie Sopro.

zaprawa fugowa w kuchni

Kilka słów podsumowania

Wybór właściwej zaprawy do fugowania w dużej mierze decyduje o trwałości okładzin ceramicznych i okładzin z kamienia naturalnego, zwłaszcza w tak newralgicznym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia. Zanim dokonamy wyboru, sprawdźmy, czy zaprawa sprosta wymaganiom wynikającym z właściwości użytkowych pomieszczenia –  w tym wypadku czy cechuje się wysoką odpornością na przenikanie wilgoci, łatwym utrzymaniem czystości, zapobiega powstawaniu wykwitów oraz rozwojowi grzybów i pleśni oraz czy jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia.

zaprawa fugowa w kuchni

A jeśli dołożymy do tego wpisujące się w nasz gust rozwiązania kolorystyczne, możemy być pewni, że będziemy długo cieszyć się estetycznym i bezpiecznym wykończeniem kuchennej posadzki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *