Na wiele lat niemal całkowicie zniknęły z naszych kuchni, jednak obecnie powracają ze zdwojoną siła. Garnki emaliowane, bo o nich mowa, stanowią obecnie jeden z najmodniejszych elementów wyposażenia kuchni.

Współczesne garnki emaliowane jedynie wyglądem przypominają te, które znamy z kuchni naszych babć. Aktualnie wytwarza się je z materiałów w pełni bezpiecznych dla zdrowia człowieka, które dodatkowo pozwalają na zdrowe i szybkie gotowanie bez przypalania potraw.

Pełne zalet garnki emaliowane

Jak dotąd, bardzo modne było kupowanie garnków ze stali nierdzewnej, posiadających jednolity kolor i pozbawionych wzorów. Współczesne garnki emaliowane stanowią ich kompletne przeciwieństwo – są barwne i wzorzyste, a przy tym nie tracą walorów użytkowych. Perfekcyjnie wpisują się w wystrój niemal każdej kuchni, szczególnie tej, która urządzona jest w stylu vintage, rustykalnym czy glamour. Tego typu garnki stanowią piękną i jednocześnie funkcjonalną dekorację – pozwala na to szeroki wachlarz wzorów, wśród których każdy użytkownik może wybrać ten najodpowiedniejszy dla siebie.

Garnki emaliowane, oprócz nietuzinkowego wyglądu, posiadają również szereg zalet użytkowych. Gotowanie w nich to czysta przyjemność. Potrawy nie przypalają się, ponieważ garnki są wykonane z wysokiej jakości stali węglowej, wypalanej w bardzo wysokich temperaturach. Materiał ten nie wchodzi w reakcję z żywnością, a więc nie zmienia jej smaku i walorów odżywczych. Łatwo jest też utrzymać je w czystości, myjąc ręcznie lub w zmywarce.

Garnki emaliowane do gotowania na każdej kuchence

Wbrew powszechnej opinii, nie trzeba rezygnować z zakupu garnków emaliowanych, jeśli posiada się płytę indukcyjną. Nowoczesne modele zostały przystosowane do gotowania na każdym rodzaju kuchenki, zarówno na tradycyjnych kuchenkach gazowych, jak i nowoczesnych elektrycznych, halogenowych lub indukcyjnych. Używając tych ganków na płycie indukcyjnej lub elektrycznej trzeba jednak szczególnie uważać. Bardzo ważne jest, aby powierzchnia garnka i płyty była całkowicie sucha, ponieważ „strzelająca” woda może szybko uszkodzić zewnętrzną powierzchnię naczynia. Dodatkowo, gotowanie warto rozpocząć na średnio nagrzanym palniku, a dopiero w trakcie gotowania powoli zwiększać moc grzania.

Chcąc kupić garnki emaliowane warto zweryfikować, czy wybrany model nadaje się do gotowania na każdej kuchence. Choć na rynku jest wiele zestawów garnków przystosowanych do płyt indukcyjnych, to jednak nie wszystkie nadają się do takiego wykorzystania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj