Lato to chyba jedyny sezon w ciągu roku, kiedy możemy jeść na świeżym powietrzu. Dlatego, gdy tylko robi się cieplej, czyścimy grill, zapraszamy rodzinę lub znajomych i biesiadujemy na działkach i w przydomowych ogródkach. Co jednak, gdy cierpisz na cukrzycę? Czy musisz całkowicie zrezygnować z potraw z grilla? A może wśród Twoich gości znajduje się “cukrzyk” i zastanawiasz się, co przygotować, by mu nie zaszkodziło. Sprawdź, co na grilla dla cukrzyka będzie odpowiednie, tzn. smaczne i zdrowe.
Spis treści
Co dla cukrzyka na grilla, a czego powinien unikać
Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać potraw z grilla bogatych w węglowodany. Odpadają więc kiełbasa z grilla, hamburgery, karkówka, a nawet ziemniaki w koszulkach. Zakazane są również wszelkiego rodzaju dodatki, np. sól i majonez, które są częstym składnikiem sałatek, czy sosy, szczególnie te gotowe, które zawierają mnóstwo cukru. Możesz je zastąpić np. ziołami. Dzięki temu potrawy z grilla nie będą mdłe. Czego jeszcze warto unikać w przypadku cukrzycy? Takich warzyw, jak choćby wspomniane już ziemniaki czy kukurydza. Nie musimy pewnie dodawać, że dotyczy to również produktów wysokoprzetworzonych i tzw. “gotowców”. Nie oznacza to jednak, że diabetycy będą musieli obejść się smakiem. Istnieją potrawy z rusztu, po które diabetyk może sięgnąć bez obaw.
Co dla diabetyka na grilla – nasze propozycje
Co dla cukrzyka na grilla? Składnikami potraw z grilla dla diabetyka mogą być:
- niektóre warzywa,
- chude mięso,
- ryby.
Szaszłyki warzywne
Zdrowe szaszłyki na grilla? To możliwe pod warunkiem, że będą się składać z odpowiednich składników. Jeśli chodzi o warzywa, może to być np. bakłażan i cukinia przekładane pomidorami koktajlowymi, kurczakiem lub łososiem, przyprawione oregano lub kolendrą.
Grillowane ryby oraz owoce morza
Grillowane ryby i owoce morza to idealna propozycja na grilla dla cukrzyków. Kluczowa jest tutaj obecność kwasów omega-3, których nie powinno zabraknąć w diecie diabetyka. Jakie ryby są wskazane przy cukrzycy? Łosoś, tuńczyk, makrela, pstrąg, najlepiej z domieszką soku z cytryny oraz aromatycznych ziół. Jeśli chodzi o owoce morza, polecamy kalmary i krewetki. Świeżo grillowane ryby i owoce morza to smaczna i zdrowa alternatywa dla kiełbasek oraz innych mięs z grilla.
Grillowane warzywa
Jak już wspominaliśmy, nie wszystkie grillowane warzywa będą odpowiednie dla cukrzyka. Są jednak takie, które diabetyk może zjeść bez obaw. Do tej grupy należą szparagi, bakłażan, grzyby, marchewka, cukinia, kalafior, a nawet czosnek, oczywiście odpowiednio doprawiony ziołami do smaku.
Co dla cukrzyka na grilla – podsumowanie
Grillowanie, przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa, to doskonała okazja, by smacznie zjeść i spotkać się w rodzinnym gronie. Diabetyk nie musi rezygnować z tej przyjemności, jeśli zadba o odpowiednie menu. Ucztując przy grillu warto jednak spojrzeć na swój dom i najbliższych i zadbać o ich spokój oraz bezpieczeństwo. Solidne ubezpieczeni domu (zobacz polisę), może stanowić bowiem dobrą ochronę przed skutkami nieprzewidzianych zdarzeń, takimi jak np. kradzież z włamaniem. Dzięki temu nic nie zakłóci tego sielankowego nastroju, który towarzyszy nam w czasie letnich wieczorów przy grillu.