Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ARCHITEKT RADZI: Funkcjonalna kuchnia – jak ją zorganizować?

Jeśli mamy wytypować jedno pomieszczenie w którym najchętniej spędzamy czas to zdecydowanie byłaby to kuchnia. Niezależnie od rozmiaru, mała czy duża. Każda powinna mieć swój klimat. Przy jej projektowaniu trzeba zwrócić szczególną uwagę na pewne rozwiązania funkcjonalne, które mogą nam znacznie ułatwić życie.

Zacznijmy od zadania sobie pytania „Czego naprawdę potrzebujemy” tutaj chodzi zarówno o ilość szafek, szuflad i schowków, ale też o sprzęty AGD. Inaczej wygląda kuchnia singla, a inaczej licznej rodziny. Z drugiej strony postaw na ergonomię.

funkcjonalna kuchnia porady architekta

funkcjonalna kuchnia porady architekta (1)

funkcjonalna kuchnia porady architekta (1)

funkcjonalna kuchnia porady architekta (1)

Czytaj:   Kuchnia aranżacje w zgodzie z naturą

 

 

Twoja kuchnia musi być po prostu wygodna a nie przekombinowana. Wygodna, bezpieczna, z odpowiednio ustawionymi sprzętami. Nie powinno być to miejsce w którym kręcisz się w kółko i np. z pozmywanymi naczyniami musisz wędrować na drugą stronę kuchni, gdzie zlokalizowana jest szafka. Warto urządzić kuchnię najpopularniejszymi modułami szafek 60 cm. Pamiętajmy, że standardowa szerokość sprzętów AGD właśnie tyle wynosi. Z łatwością zamontujemy więc piekarnik czy zmywarkę. Górne szafki powinno się zawiesić co najmniej 50 – 60 centymetrów ponad blatem. Podwieszenie na tym poziomie mebli usprawnia sięganie po produkty umieszczone w szafkach, jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.

Czytaj:   Efekt drewnianej podłogi w kuchni i łazience

funkcjonalna kuchnia porady architekta (1)

Idziemy dalej i zastanawiamy się nad kolorystyką? Pamiętaj o złotej zasadzie “mniej znaczy więcej”. W kuchni ogranicz ilość faktur i materiałów wykończeniowych do minimum. To da wrażenie, że jest zawsze uporządkowana i czysta. Jeśli już lubisz kolory to pomyśl o dodatkach – kolorowe pudełka na herbatę i kawę, czy ciastka. A co na podłogę? Postaw na coś co jest praktyczne. Podłoga w kuchni powinna być przede wszystkim łatwa do utrzymania w czystości i odporna na wilgoć.

Czytaj:   Minimalistyczna kuchnia - inspiracja

funkcjonalna kuchnia porady architekta (1)

Jest jeszcze jeden ważny element – oświetlenie. To jak oświetlimy swoją przestrzeń roboczą wpłynie znacząco na to czy w ogóle z tej przestrzeni będziemy korzystać. Siekanie i krojenie wymaga dużej precyzji, warto postawić na oświetlenie nie tylko ogólne, ale i punktowe – powieszone nad blatem.

Dorota Maksymowicz, architekt oraz właściciel The SpaceArchitekt Dorota Maksymowicz, THE SPACE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *