Buraki to warzywo, które obok tradycyjnej włoszczyzny zajmuje bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Myśląc o burakach mamy wizję kulistych lub podłużnych czerwonych korzeni. Tymczasem burki mogą być też uprawiane dla smacznych liści. Oba rodzaje bez problemu można wyhodować na własnej działce. Radzimy, jak i kiedy wysiewać buraki.

Miejsce dla buraków

Buraki ćwikłowe i mniej popularne buraki liściowe  nie są warzywami trudnymi w uprawie. Nie mają szczególnie wysokich wymagań, można je wysiewać wiosną i jesienią. Wybierając stanowisko dla buraków, musimy zwrócić uwagę na zmianowanie. Jest to istotny warunek, wpływający na ilość i jakość plonów. Buraków nie uprawiamy na tym samym miejscu, co w poprzednim sezonie, nie siejemy ich także po warzywach korzeniowych oraz po przedstawicielach rodziny kapustnych i po szpinaku. Buraki rośną bez większych przeszkód w większości ogrodów, ale plony będą obfitsze na glebach próchniczych i żyznych. Preferują odczyn obojętny i lekko zasadowy. Warzywa tego gatunku, nie udadzą się na glebie suchej, jałowej, zimnej i zbitej. Do dobrego plonowania buraki muszą mieć zapewnione stanowisko słoneczne i ciepłe.

Kiedy siejemy buraki

Nasiona buraków sieje się wprost do gruntu: https://sklep-nasiona.pl/nasiona-burakow/ Zalecane terminy to koniec kwietnia i maj oraz przełom lipca i sierpnia. Prowadzenie uprawy odbywa się zazwyczaj w rzędach oddalonych od siebie, co 30-40 cm. Siewki powinny pozostać po przerywce w odległości 4-6 cm od siebie. Z zabiegiem nie warto się zbytnio spieszyć. Wyrwane buraczki można wykorzystać na sałatkę lub zupę. W ten sposób nic się nie zmarnuje, smaczne warzywo wyląduje na naszym talerzu. Kto nie lubi przerywania zasiewów, może zdecydować się na wykorzystanie nasion otoczkowanych albo umieszczonych na taśmie nasiennej. Do własnej uprawy dobrze jest wybrać znane i sprawdzone odmiany. Do najpopularniejszych zliczamy: Czerwoną Kulę, Okrągły Ciemnoczerwony, Opolski (podłużny), Patryk, Astar, Karmazyn, Bona, Jawor i Egipski (okrągły spłaszczony).

Pielęgnowanie buraków

Kiedy już nasiona wykiełkują i warzywa ruszą z wegetacją, musimy je systematycznie nawadniać oraz pielić. Ważnym tematem w uprawie buraków jest nawożenie. Są to rośliny o wysokich wymaganiach pokarmowych, a jednocześnie łatwo kumulujące toksyczne związki z nawozów sztucznych. We własnym warzywniku najlepiej jest korzystać z nawozów organicznych  – kompostu, biohumusu. Buraki nawożone w ten sposób będą ekologiczne i pozbawione niekorzystnych substancji. Wyjątkiem jest podawanie nawozów zawierających bor i mangan. Niedobór tych pierwiastków jest bardzo szkodliwy dla buraków.

Zbiory buraków

Buraki możemy zbierać w dowolnym momencie sezonu, jeśli mamy zamiar wykorzystać je do planowanego posiłku. Warzywa, które mamy chcemy przechować, muszą zaś osiągnąć pełną dojrzałość – większość odmian jest gotowa do zbioru po 90-120 dniach. Wysiewając buraki  w terminie letnim, trzeba zwrócić uwagę, czy zbiór nie wypadnie zbyt późno. Niskie temperatury mogą uszkodzić ten gatunek warzywa.

Jaka różnica między botwiną a boćwiną

Z tego, że buraki mogą być różne, nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Często używamy dla nich niepoprawnej nazwy. Jadalne jest całe warzywo, zarówno korzenie, jak i liście. Buraki korzeniowe mogą być ćwikłowe, cukrowe pastewne. Jest też burak liściowy jak na razie, mało popularny w naszym kraju. To właśnie ten rodzaj buraka powinniśmy nazywać boćwiną. Częścią użytkową warzywa są liście i grube ogonki liściowe. Zgodnie z prawdą botwiną są zaś młode buraczki ćwikłowe. Małe korzenie wraz z listkami przeznacza się na smaczną zupę o tej samej nazwie.

Jak widać burak, burakowi nierówny. Obie wersje są bardzo zdrowe, dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Zarówno buraki ćwikłowe, jak i liściowe można uprawiać z nasion. Pyszne, nieskażone chemią warzywa, to produkt, jaki tanim kosztem możemy wyprodukować sami. Korzyści kulinarne i zdrowotne, jakie czerpiemy z własnego warzywnika, są ogromne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here