Miłośnicy kawy nie są już zmuszeni do opuszczania swoich domów w celu wypicia ulubionego napoju – dobrego jakościowo i przygotowanego w odpowiedni sposób. Profesjonalne ekspresy nie są już sprzętem typowo kawiarnianym, co wcale nie oznacza, że zakup właściwego urządzenia jest prosty. Producenci oferują szerokie spektrum modeli, które różnią się między sobą w sposób znaczący. Jaki typ ekspresu wybrać? Wskazówki poniżej.

Ekspres przelewowy – prosty i niedrogi

Łatwy w obsłudze, tradycyjny i wydajny. Ekspresy przelewowe nie gwarantują fajerwerków smakowych ani różnorodności przygotowania, jednakże są w zasadzie niezawodne, a też niewątpliwym ich atutem jest relatywnie niska cena. Przy użyciu tego ekspresu możemy liczyć na prostą kawę zalewaną wrzątkiem (na wzór turecki) – woda zagotowana w pojemniku z grzałką jest następnie przelewana przez papierowy (ewentualnie stały) filtr z kawą, by finalnie trafić do dzbanka żaroodpornego, który przez długi czas utrzymuje napój w wysokiej temperaturze.

Czytaj:   Duńskie szczęście, czyli 10 dodatków do domu w stylu hygge

Warto wspomnieć też o minusach ekspresów przelewowych, a do najważniejszych z nich zaliczyć trzeba:

  • konieczność wymiany filtra po każdym parzeniu
  • dość długi czas oczekiwania na kawę (w większości przypadków jest to 10-15 minut)
  • bardzo ograniczona ilość sposobów parzenia (fani cappuccino nie będą usatysfakcjonowani zakupem tego sprzętu)
  • niższa jakość naparu niż tych przyrządzonych w innego typu ekspresach

Ekspres na kapsułki – niewiele komplikacji, sporo wydatków

Nie można ukrywać faktu, iż modele tego typu z miejsca stały się przebojem i sprzedawały się znakomicie. Prostota obsługi i szeroka dostępność niezbyt kosztownych urządzeń sprawiły, że wiele osób zdecydowało się korzystać z ekspresów na kapsułki. Zaparzenie kawy ograniczone zostało do napełnienia zbiornika z wodą, włożenia kapsułki z wybraną kawą w odpowiednie miejsce, a wszystko wieńczy wciśnięcie przycisku. Po krótkiej chwili można już delektować się gotowym naparem. Na rynku dostępne są mniej i bardziej rozbudowane modele – te drugie mogą posiadać pojemniki na mleko, a także być zdolne do parzenia caffe latte czy cappuccino. Zakup wysokiej jakości kapsułek to gwarancja, iż finalnie otrzymany napój będzie zadowalał także te bardziej wymagające podniebienia. Sprzęt ten posiada również szereg wad, spośród których najważniejsze to:

  • niska cena ekspresu bywa myląca, ponieważ w codziennej eksploatacji znacznie przewyższa ją koszt zakupu kapsułek
  • ograniczona liczba sposobów parzenia
  • niektórzy producenci konstruują ekspresy tak, aby kompatybilne z nimi były jedynie nieliczne typy kapsułek (najczęściej tylko tego samego producenta)
Czytaj:   Wygoda i design - sofa Mondrian

Ekspres ciśnieniowy – espresso i nie tylko

Dlaczego espresso? Ponieważ z włoskiego termin ten oznacza „pod ciśnieniem”, co oddaje charakter tego typu urządzeń. Ekspresy ciśnieniowe to typ najlepiej oceniany przez zwykłych użytkowników i profesjonalistów. Jakość otrzymywanego naparu wyróżnia konsystencja, intensywny i zrównoważony smak, a także idealnie ubarwiona pianka spowijająca kawę. Zaletą ekspresów ciśnieniowych jest wielofunkcyjność większości z nich – wbudowane pojemniki na mleko i młynki nie należą do rzadkości. Pomimo, iż uchodzą one za najlepsze z dostępnych urządzeń do parzenia kawy, to jednak nie są wolne od wad i niedogodności, jak np.:

  • możliwość przyrządzania relatywnie niewielkiej ilości kawy podczas jednego parzenia (zazwyczaj jest to jedna lub dwie filiżanki jednocześnie)
  • spory rozrzut cenowy (chociaż mogą kosztować i kilkaset, i kilkadziesiąt tysięcy złotych, to jednak za dobrej jakości sprzęt trzeba wyłożyć od około 1700 do 3900 złotych – uśredniając)
Czytaj:   Inspirująco w kuchni - zlewozmywaki i blaty

Zdefiniowanie własnych potrzeb i upodobań znacząco ułatwi zakup odpowiedniego modelu i typu ekspresu. Warto rozważyć wcześniej wszelkie za i przeciw, aby uniknąć rozczarowań i przykrych niespodzianek. Picie dobrej kawy to przyjemność i niech towarzyszą tej czynności wyłącznie inne przyjemności.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here