Spis treści
- 1 Kuchnia zawsze kojarzyła się z miejscem, które powinno być ciepłe i przytulne. Kuchnia była „sercem domu”.
- 2 Na przestrzeni ostatnich lat to bardzo się zmieniło. Nie tylko ze względu na postęp technologii, ale także na nasz styl życia. O tym jak zmieniają się trendy w kuchni i czy istnieje klucz do zaaranżowania kuchni ponadczasowej, opowiedział stylista wnętrz Michał Gulajski.
Kuchnia zawsze kojarzyła się z miejscem, które powinno być ciepłe i przytulne. Kuchnia była „sercem domu”.
Na przestrzeni ostatnich lat to bardzo się zmieniło. Nie tylko ze względu na postęp technologii, ale także na nasz styl życia. O tym jak zmieniają się trendy w kuchni i czy istnieje klucz do zaaranżowania kuchni ponadczasowej, opowiedział stylista wnętrz Michał Gulajski.
Odwiedzasz wiele miejsc, mieszkania i domy w różnych stylach. Jak zmieniają się nasze kuchnie? Jest jakaś tendencja, w stronę której zmierzamy?
Michał Gulajski: Zauważalną obecnie tendencją jest tworzenie inteligentnych kuchni, czyli wprowadzanie nowinek technicznych mających na celu zwiększyć funkcjonalność, ale i estetykę tych wnętrz. Tak naprawdę odwiedzane przeze mnie wnętrza, w tym kuchnie, odzwierciedlają styl życia domowników, ich przyzwyczajenia, potrzeby i poczucie estetyki. Należy pamiętać, że pomieszczenia te tworzy się na lata, dlatego ważne jest stworzenie przede wszystkim tzw. bazy, której podstawowymi cechami będą ponadczasowość i uniwersalność, a dopiero potem stawiać na zmieniające się trendy w kuchni. Powoli odchodzi się od bezpiecznej bieli w kuchni, co było atutem szczególnie w małych pomieszczeniach, optycznie powiększając przestrzeń oraz łatwo współgrając z każdym kolorem i stylizacją Rok 2019 we wnętrzach to rok odważnych, którzy nie boją się wprowadzić do swojego otoczenia mocnych barw, granatów, burgundu, zieleni i złota, dużych matowych powierzchni (ściany i fronty szafek) uwieńczonych błyszczącymi dodatkami. Na koniec chciałbym dodać, że ocena estetyczna wnętrza jest względna, najważniejsze, aby w urządzonej kuchni komfortowo czuli się sami domownicy.
A jakie trendy w kuchni będą nam towarzyszyć w tym sezonie?
G.: Nie jestem zwolennikiem podążania za trendami – wolę koncentrować się na bardziej ogólnych tendencjach i dążyć do tworzenia przestrzeni ponadczasowych. Jednak w tym sezonie pojawiło się kilka zjawisk wartych uwagi. Przede wszystkim – inspiracja stylem art deco i urban jungle. Niezmiennie mile widziane są wysokiej jakości materiały i stonowana, oszczędna kolorystyka: granaty, czerń i złoto – które dodają przestrzeniom wyrafinowanej elegancji. Nie będziemy się jednak nudzić – ostatnio modne jest połączenie matowych frontów z błyszczącymi dodatkami oraz wszelkie geometryczne formy. Odchodzi się także od górnych szafek na rzecz ażurowych półek z wyeksponowanymi dodatkami, które dodają kuchniom lekkości. Jednak najważniejszym dla mnie trendem jest fakt, że podczas projektowania przestrzeni, w dalszym ciągu najważniejszy jest inwestor, jego styl życia i przyzwyczajenia.
Co tworzy klimat tej przestrzeni – jakie detale warto ukryć, a jakie pozostawić w zasięgu wzroku?
G.: Jak już wspomniałem, klimat wnętrza tworzą przede wszystkim jego właściciele, ich styl życia, celebracja posiłków i przyzwyczajenia – czyli to, co staram się zawsze przekazywać moim Klientom na początku współpracy. To cechy użytkowników determinują styl jaki będzie obowiązywał w kuchni. W następnej kolejności atmosferę stworzą dobrze dobrane meble kuchenne i materiały wykończeniowe. Na pewno warto zastanowić się nad zakamuflowaniem dużego sprzętu AGD, na rzecz wyeksponowania małych i częściej używanych sprzętów. Unikalnego charakteru, a co za tym idzie – indywidualizmu, nadadzą także dekoracje, które mogą mieć również funkcje praktyczne.
Nie muszą być to wyszukane i markowe akcesoria. Również pojemnik do przypraw w odpowiednim kolorze, o ciekawej fakturze i niepowtarzalnym kształcie, może dodać niepowtarzalnego uroku. Dlatego warto dobierać dodatki, nawet kuchenne, ze starannością. Konsekwencja, dobrej jakości materiały, ciekawie zestawione dodatki i spójna kolorystyka pozwolą cieszyć się kuchnią przez długi czas.
Jak szybko przeprowadzić metamorfozę kuchni?
- G. : Podczas zmian w kuchni, należy zwracać uwagę na każdy, nawet najdrobniejszy detal, który pozwoli optycznie powiększyć pomieszczenie – jeśli jest niewielkie i sprawi, że przebywanie w kuchni stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Metamorfoza ma wprowadzić jedynie kosmetyczne zmiany, bez narażania się na spore koszty i rewolucje remontowe. Na początku należałoby się zastanowić, czy większość prac chciałaby się wykonać samemu, czy skorzystać z pomocy specjalistów i z jakim stylem wnętrz się utożsamiamy. To wpłynie na ogólny charakter kuchni, jej estetykę i kierunek działań. Najszybsze zmiany można osiągnąć poprzez przemalowanie ścian/płytek i frontów szafek, wymianę blatu, uchwytów w szafkach, dekoracji ściennych, czy naczyń codziennego użytku. Istotnym elementem jest także dobrze dobrane oświetlenie.
Jak wyglądała najpiękniejsza kuchnia, w której miałeś przyjemność pracować?
G.: Miałem przyjemność odwiedzić wiele wspaniałych kuchni, ale ta, która utkwiła mi najbardziej w pamięci, znajduje się w Berlinie. Pracowałem przy niej w ubiegłym roku i jak się niedawno okazało, jej rozwiązania, ergonomia i estetyka wyprzedzały trendy, które dopiero niedawno zaczęły się pojawiać na międzynarodowych targach. Nowe technologie, brak szafek górnych na rzecz ażurowych półek eksponujących wysokiej jakości szkło, a przede wszystkim matowe powierzchnie frontów, welur i złote wykończenia bardzo mnie urzekły. Całość nawiązywała do stylu art deco, którego głównymi cechami są dyscyplina kolorystyczna i wysokiej jakości wykończenia. Zakochałem się w tej estetyce, tym bardziej, że mam słabość do minimalizmu, koloru niebieskiego i… celebrowania posiłków poza domem. Tak zaprojektowana kuchnia była dla mnie dziełem sztuki użytkowej.
Stylista wnętrz Michał Gulajski podzielił się swoją wiedzą również na cyklicznych warsztatach organizowanych przez pracownię architektoniczną Decoroom, których tematem przewodnim były funkcjonalne i estetyczne kuchnie. Uczestniczył w panelu dyskusyjnym prowadzonym przez redaktor naczelną Czas na Wnętrze – Annę Grużewską.
W wydarzeniu udział wzięli również Kasia Będzińska – założycielka bloga minimaliv.com, Dagmara Jakubczak, właścicielka FORelements.pl oraz architekt Wioletta Cieślik – kierownik działu Decoroom Kuchnie.
Fot. materiały prasowe