Kuchnia zawsze kojarzyła się z miejscem, które powinno być ciepłe i przytulne. Kuchnia była „sercem domu”.

Na przestrzeni ostatnich lat to bardzo się zmieniło. Nie tylko ze względu na postęp technologii, ale także na nasz styl życia. O tym jak zmieniają się trendy w kuchni i czy istnieje klucz do zaaranżowania kuchni ponadczasowej, opowiedział stylista wnętrz Michał Gulajski.

Odwiedzasz wiele miejsc, mieszkania i domy w różnych stylach. Jak zmieniają się nasze kuchnie? Jest jakaś tendencja, w stronę której zmierzamy?

Michał Gulajski: Zauważalną obecnie tendencją jest tworzenie inteligentnych kuchni, czyli wprowadzanie nowinek technicznych mających na celu zwiększyć funkcjonalność, ale i estetykę tych wnętrz. Tak naprawdę odwiedzane przeze mnie wnętrza, w tym kuchnie, odzwierciedlają styl życia domowników, ich przyzwyczajenia, potrzeby i poczucie estetyki. Należy pamiętać, że pomieszczenia te tworzy się na lata, dlatego ważne jest stworzenie przede wszystkim tzw. bazy, której podstawowymi cechami będą ponadczasowość i uniwersalność, a dopiero potem stawiać na zmieniające się trendy w  kuchni. Powoli odchodzi się od bezpiecznej bieli w kuchni, co było atutem szczególnie w małych pomieszczeniach, optycznie powiększając przestrzeń oraz łatwo współgrając z każdym kolorem i stylizacją Rok 2019 we wnętrzach to rok odważnych, którzy nie boją się wprowadzić do swojego otoczenia mocnych barw, granatów, burgundu, zieleni i złota, dużych matowych powierzchni (ściany i fronty szafek) uwieńczonych błyszczącymi dodatkami. Na koniec chciałbym dodać, że ocena estetyczna wnętrza jest względna, najważniejsze, aby w urządzonej kuchni komfortowo czuli się sami domownicy.

Trendy w kuchni

A jakie trendy w kuchni będą nam towarzyszyć w tym sezonie?

G.: Nie jestem zwolennikiem podążania za trendami – wolę koncentrować się na bardziej ogólnych tendencjach i dążyć do tworzenia przestrzeni ponadczasowych. Jednak w tym sezonie pojawiło się kilka zjawisk wartych uwagi. Przede wszystkim – inspiracja stylem art deco i urban jungle. Niezmiennie mile widziane są wysokiej jakości materiały i stonowana, oszczędna kolorystyka: granaty, czerń i złoto – które dodają przestrzeniom wyrafinowanej elegancji. Nie będziemy się jednak nudzić – ostatnio modne jest połączenie matowych frontów z błyszczącymi dodatkami oraz wszelkie geometryczne formy. Odchodzi się także od górnych szafek na rzecz ażurowych półek z wyeksponowanymi dodatkami, które dodają kuchniom lekkości. Jednak najważniejszym dla mnie trendem jest fakt, że podczas projektowania przestrzeni, w dalszym ciągu najważniejszy jest inwestor, jego styl życia i przyzwyczajenia.

Trendy w kuchni

Co tworzy klimat tej przestrzeni – jakie detale warto ukryć, a jakie pozostawić w zasięgu wzroku?

G.: Jak już wspomniałem, klimat wnętrza tworzą przede wszystkim jego właściciele, ich styl życia, celebracja posiłków i przyzwyczajenia – czyli to, co staram się zawsze przekazywać moim Klientom na początku współpracy. To cechy użytkowników determinują styl jaki będzie obowiązywał w kuchni. W następnej kolejności atmosferę stworzą dobrze dobrane meble kuchenne i materiały wykończeniowe. Na pewno warto zastanowić się nad zakamuflowaniem dużego sprzętu AGD, na rzecz wyeksponowania małych i częściej używanych sprzętów. Unikalnego charakteru, a co za tym idzie – indywidualizmu, nadadzą także dekoracje, które mogą mieć również funkcje praktyczne.

Nie muszą być to wyszukane i markowe akcesoria. Również pojemnik do przypraw w odpowiednim kolorze, o ciekawej fakturze i niepowtarzalnym kształcie, może dodać niepowtarzalnego uroku. Dlatego warto dobierać dodatki, nawet kuchenne, ze starannością. Konsekwencja, dobrej jakości materiały, ciekawie zestawione dodatki i spójna kolorystyka pozwolą cieszyć się kuchnią przez długi czas.

Trendy w kuchni

Trendy w kuchni

Jak szybko przeprowadzić metamorfozę kuchni?

  1. G. : Podczas zmian w kuchni, należy zwracać uwagę na każdy, nawet najdrobniejszy detal, który pozwoli optycznie powiększyć pomieszczenie – jeśli jest niewielkie i sprawi, że przebywanie w kuchni stanie się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Metamorfoza ma wprowadzić jedynie kosmetyczne zmiany, bez narażania się na spore koszty i rewolucje remontowe. Na początku należałoby się zastanowić, czy większość prac chciałaby się wykonać samemu, czy skorzystać z pomocy specjalistów i z jakim stylem wnętrz się utożsamiamy. To wpłynie na ogólny charakter kuchni, jej estetykę i kierunek działań. Najszybsze zmiany można osiągnąć poprzez przemalowanie ścian/płytek i frontów szafek, wymianę blatu, uchwytów w szafkach, dekoracji ściennych, czy naczyń codziennego użytku. Istotnym elementem jest także dobrze dobrane oświetlenie.
  2. Trendy w kuchni

Jak wyglądała najpiękniejsza kuchnia, w której miałeś przyjemność pracować?

G.: Miałem przyjemność odwiedzić wiele wspaniałych kuchni, ale ta, która utkwiła mi najbardziej w pamięci, znajduje się w Berlinie. Pracowałem przy niej w ubiegłym roku i jak się niedawno okazało, jej rozwiązania, ergonomia i estetyka wyprzedzały trendy, które dopiero niedawno zaczęły się pojawiać na międzynarodowych targach. Nowe technologie, brak szafek górnych na rzecz ażurowych półek eksponujących wysokiej jakości szkło, a przede wszystkim matowe powierzchnie frontów, welur i złote wykończenia bardzo mnie urzekły. Całość nawiązywała do stylu art deco, którego głównymi cechami są dyscyplina kolorystyczna i wysokiej jakości wykończenia. Zakochałem się w tej estetyce, tym bardziej, że mam słabość do minimalizmu, koloru niebieskiego i… celebrowania posiłków poza domem. Tak zaprojektowana kuchnia była dla mnie dziełem sztuki użytkowej.

Bon appétit! Trendy w kuchni okiem stylisty Organizacja sesji współpraca z showroomami dobór dekoracji i stylizacja Wnętrza Michala Michał Gulajski www.wnetrzamichala.pl6

Stylista wnętrz Michał Gulajski podzielił się swoją wiedzą również na cyklicznych warsztatach organizowanych przez pracownię architektoniczną Decoroom, których tematem przewodnim były funkcjonalne i estetyczne kuchnie. Uczestniczył w panelu dyskusyjnym prowadzonym przez redaktor naczelną Czas na Wnętrze – Annę Grużewską.

W wydarzeniu udział wzięli również Kasia Będzińska – założycielka bloga minimaliv.com, Dagmara Jakubczak, właścicielka FORelements.pl oraz architekt Wioletta Cieślik – kierownik działu Decoroom Kuchnie.
Fot. materiały prasowe
 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj