Grille gazowe mają swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Głównymi argumentami osób opowiadających się za tym rozwiązaniem są kwestie zdrowotne, lepszy smak, a także wygoda użytkowania. Czy rzeczywiście grille gazowe mają więcej zalet niż te opalane węglem? Odpowiadamy.

Grille gazowe: jakie mają zalety?

Grille gazowe coraz częściej można spotkać na działkach i w przydomowych ogrodach. Użytkowników nie odstrasza ani nieco wyższa cena, ani brak specyficznego aromatu dymu. A co ich zachęca? Oto kilka zalet, którymi wyróżniają się grille gazowe:

  • małe ryzyko przypalenia potraw. Brak otwartego ognia i możliwość ustawienia temperatury za pomocą wygodnego pokrętła pozwalają na lepsze kontrolowanie stopnia wysmażenia jedzenia;
  • stabilność temperatury pomaga uzyskać niewysuszone, bardzo soczyste mięso podczas każdego grillowania;
  • brak popiołu, spalonego węgla i drażniącego zapachu dymu;
  • szybkość rozpalania — aby uzyskać pożądaną temperaturę potrzeba zaledwie kilkunastu minut;
  • wyeliminowanie konieczności używania podpałek, których resztki mogą osadzać się na żywności.

Grille węglowe: jakie mają zalety?

Grille węglowe nadal cieszą się dużą popularnością. Zwolennicy takiego sposobu przyrządzania potraw cenią sobie przede wszystkim:

  • unikalny aromat i smak potraw możliwy do uzyskania wyłącznie podczas przygotowywania jedzenia na węglu;
  • dużą mobilność — da się znaleźć niewielkie modele grilli, które po spakowaniu mieszczą się w małej torbie. Dzięki temu mogą być bez problemu transportowane np. podczas wakacyjnego biwaku czy kempingu;
  • łatwość przechowywania — niektóre modele po zdemontowaniu nie zajmują cennej przestrzeni np. w garażu czy w piwnicy;
  • niską cenę — podstawowy sprzęt do grillowania można kupić nawet za kilkadziesiąt złotych.

Warto zaznaczyć, że kwestia kosztów przygotowywania jedzenia na węglu jest nieco bardziej skomplikowana. Sam koszt zakupu grilla nie jest wysoki. Konieczne jest jednak poniesienie dodatkowych wydatków związanych z zaopatrzeniem się w opał, podpałki.

Co jest lepsze — grill gazowy czy węglowy?

Można zauważyć, że urządzenia zasilane gazem mają znacznie więcej zalet niż tradycyjne grille węglowe. Są wygodniejsze w użytkowaniu, łatwiejsze do czyszczenia i można korzystać z nich przez cały rok. Mimo tak wielu korzyści duża część osób nadal nie jest przekonana do zmiany swoich przyzwyczajeń i zainwestowania w grille gazowe. Prawdopodobnie z biegiem czasu coraz więcej osób będzie w stanie zrezygnować z tradycyjnego przyrządzania potraw na węglu na rzecz urządzeń gazowych.

Na szczęście w ofercie sprzedawców można znaleźć szeroki wybór różnego rodzaju grilli, zarówno węglowych, jak i zasilanych gazem. Dzięki temu każdy użytkownik może samodzielnie podjąć decyzję, jakie kwestie są dla niego priorytetowe podczas przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Zwolennicy unikalnego, wędzonego smaku z powodzeniem znajdą dla siebie dobry model grilla węglowego, a miłośnicy nieco bardziej nowoczesnych rozwiązań — odpowiedni grill gazowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj