Zakup porządnej patelni ma ogromne znaczenie dla komfortu podczas gotowania i tego, czy przygotowywane dania rzeczywiście będą smaczne. Pamiętaj jednak, że w przypadku patelni na jakość wpływa nie tylko cena, ale również materiał, z jakiego została wykonana.

Zamiast więc popełniać błąd i kupować pierwszą lepszą patelnię znalezioną w sklepie, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Znajdziesz tu również najważniejsze zalety patelni żeliwnych.

Gdzie można stosować patelnię z żeliwa?

Dobra patelnia wykonana z żeliwa jest dużo cięższa niż inne modele, co przekłada się na większą trwałość. Patelnia o standardowym rozmiarze powinna ważyć od dwóch do trzech kilo. Warto o tym pamiętać przy kupowaniu wyposażenia do kuchni, bo niektórzy sprzedawcy próbują zaoferować klientom podróbki. W takim przypadku waga patelni, która rzekomo została wyprodukowana z żeliwa, wynosi około jednego kilograma. Dużą zaletą patelni żeliwnych jest to, że można ich używać na każdej kuchence. Nie ma więc znaczenia, czy korzystasz z tradycyjnej kuchenki gazowej, elektrycznej, czy nawet płyty indukcyjnej. Jeżeli więc za jakiś czas pomyślisz o zmianie kuchenki, wciąż będziesz mógł korzystać z tej samej patelni.

Łatwiejsze smażenie dzięki dobrej patelni

Porządna patelnia żeliwna wymaga czasu, aby się dobrze nagrzała. Warto jednak poczekać, gdyż przekłada się to na łatwiejsze przygotowywanie posiłków. Tego typu patelnie doskonale magazynują ciepło, co przekłada się na równomierne smażenie. Podczas korzystania z patelni żeliwnej, nie musisz się przejmować tym, że nagłe zmiany temperatury mogłyby ją uszkodzić. Pamiętaj jednak, że dotyczy to wyłącznie prawdziwych patelni, które rzeczywiście zostały wykonane z żeliwa. Jeżeli w składzie znajdą się domieszki innych metali, komfort korzystania z takiej patelni zostanie mocno obniżony.

Dlaczego zakup patelni żeliwnej to najlepszy wybór?

Klienci, którzy wciąż nie są przekonani do zmiany starej patelni na nową żeliwną, powinni zwrócić uwagę na kilka istotnych zalet. Pierwszą z nich jest duża wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Potwierdza to zresztą czas gwarancji udzielany przez niektórych producentów. Na markową patelnię żeliwną można otrzymać nawet dożywotnią gwarancję. Tego typu rozwiązanie pozwoli ci utrzymać potrawę w stałej temperaturze, a dodatkowo żeliwo nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Dla wielu osób duże znaczenie ma również fakt, że patelnię można wykorzystać jako naczynie żaroodporne i bez obaw włożyć je do piekarnika.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj