Garnki ze stali nierdzewnej to najczęściej wybierany rodzaj wyposażenia kuchennego. Produkty tego typu cieszą się dużą popularnością, która wynika przede wszystkim z ich trwałości oraz uniwersalności. Ze stali nierdzewnej wykonuje się wszystkie warianty garnków – modele tradycyjne, rondelki do mleka czy garnki do gotowania na parze. Czy produkty tego typu stanowią zatem wybór idealny? Jakie mają wady? Na co zwrócić uwagę, wybierając najlepszy zestaw?

Wady i zalety garnków ze stali nierdzewnej

Zestaw garnków ze stali nierdzewnej to inwestycja na lata. Wyposażenie tego typu nie zardzewieje i nie ulegnie uszkodzeniom mechanicznym, takim jak wgniecenie czy stłuczenie. Garnki stalowe są wytrzymałe, higieniczne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Nie chłoną zapachów i nie ulegają zarysowaniom. Nadają się do gotowania, duszenia oraz smażenia. Występują w wielu wariantach, dlatego pozwalają wyposażyć kuchnię wszechstronnie i stylowo. Ich zaletą jest odporność na wysokie temperatury i działanie kwasów zawartych w pożywieniu oraz detergentów. Przygotowywane w nich jedzenie nie przywiera również do dna i długo zachowuje swoją temperaturę. Jakie wady mają garnki ze stali nierdzewnej? Do najważniejszych zaliczymy obecność alergizującego niklu w wariantach chromo-niklowych 18/10. Nie stanowi to jednak problemu w przypadku osób, które nie są alergikami. Poza tym, garnki stalowe wolno się nagrzewają i nie nadają się do przechowywania, ponieważ przy długotrwałym kontakcie z żywnością mogą nadawać jej metaliczny posmak. Nie występują również w bogatej gamie kolorystycznej.

Jakie garnki ze stali nierdzewnej wybrać?

Dobre garnki ze stali nierdzewnej to przede wszystkim garnki o solidnych ściankach i grubym, najlepiej potrójnym dnie. Dzięki niemu pomimo, że garnek będzie nagrzewał się wolniej, to ochroni przygotowywane dania przed przywieraniem i przypaleniem, na długo zachowa temperaturę potrawy i finalnie okaże się bardziej energooszczędny. Poza tym, grubsze dno i ścianki wpłyną pozytywnie na trwałość i wytrzymałość kuchennego wyposażenia. Warto pamiętać przy tym, aby mimo wszystko nie wykorzystywać garnków stalowych do przechowywania i odpowiednio je użytkować – tęczowe plamy wewnątrz garnków ze stali nierdzewnej nie są wadą tego typu produktów, lecz skutkiem dosypywania soli do wody przed jej zagotowaniem.

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania garnków ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej są trwałe, solidne i praktyczne. Na komfort ich użytkowania wpływają jednak również inne czynniki, takie jak funkcjonalne pokrywki czy innego typu dodatki. Najlepsze pokrywki do garnków to warianty szklane, które pozwalają na stałą kontrolę postępu gotowania, zabezpieczają nas przed wykipieniem mleka czy wyciekiem gotującej się wody. We wnętrzach garnków stalowych warto szukać natomiast miarek, które ułatwiają odmierzanie odpowiednich proporcji składników. Atutem zestawu wyposażenia kuchennego mogą okazać się akcesoria w postaci kratek do odcedzania czy tarek. Jeśli nasza kuchnia jest bardzo niewielka korzystny będzie wybór garnków ze składaną rączką. Z kolei osoby, które cenią sobie wielofunkcyjność wyposażenia powinny wybierać zestawy wykonane w całości ze stali, ponieważ tego typu warianty możemy bez obaw stosować także do pieczenia dań w piekarniku.

Garnki stalowe to sprawdzony wybór na lata. Choć mają one swoje wady, nie dominują one nad ich zaletami. Zestawy garnków ze stali nierdzewnej są uniwersalne i eleganckie, dzięki czemu dobrze zaprezentują się w każdej kuchni.

Zobacz również jaki rodzaj ganków wybrać do swojej kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj