Grill elektryczny to bardzo praktyczne urządzenie – można go używać zarówno na ogrodzie, jak i w domu. Przygotowane na nim potrawy są zdrowe i smaczne, a co najważniejsze, jego użycie pozwala na zrobienie szybkich i efektownych dań. Sprawdź jak wybrać idealny grill elektryczny!

Raz kupiony grill elektryczny będzie służył swojemu właścicielowi przez wiele lat. Ta nieduża inwestycja przyniesie wiele korzyści, głównie tym użytkownikom, którzy w przygotowywaniu potraw cenią sobie dobry smak i oszczędność czasu.

Jakie są rodzaje grilla elektrycznego?

Dostępne na rynku grille elektryczne można podzielić na cztery kategorie, z których każda ma inne zalety i funkcjonalności. Najprostszą budową charakteryzuje się tradycyjny grill z rusztem, w którym duży ruszt umieszczony jest bezpośrednio nad grzałką. Takie rozwiązanie może być problematyczne, ponieważ tłuszcz z potraw kapie bezpośrednio na grzałkę. Trzeba więc ją czyścić po każdym użyciu – w przeciwnym wypadku zaschnięty tłuszcz może doprowadzić do jej uszkodzenia. Problem ten został zniwelowany w przypadku grilli elektrycznych z płytą zamiast rusztu. W tych modelach tłuszcz jest odprowadzany do specjalnej rynienki lub osobnego naczynia, umieszczonego obok urządzenia.

Ciekawym grillem elektrycznym jest grill raclette. Ma kształt koła, a potrawy grilluje się w nim na dwa sposoby. Najwyższy poziom stanowi płyta do grillowania, natomiast pod nią umieszczone są mini patelnie, w których można przygotowywać jajka sadzone lub sosy, a także roztapiać ser. Tłuszcz z potraw gromadzi się w specjalnie do tego przeznaczonych rynienkach, co znacznie ułatwia utrzymanie grilla w czystości. W warunkach domowych najczęściej używanym rodzajem grilla jest zamykany grill elektryczny. Swoją budową przypomina opiekacz do kanapek, jednak służy do przygotowywania nie tylko tostów, ale głównie mięs lub szaszłyków.

Szeroki wybór grilli elektrycznych można znaleźć na https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie/grille-elektryczne.html.

Jaką moc grilla elektrycznego wybrać?

Od mocy grilla elektrycznego zależy jak szybko będzie można przygotować w nim potrawy. Zależność jest wprost proporcjonalna – im większa będzie moc, tym szybciej nagrzeje się grill, a co za tym idzie potrawy będą szybciej ugrillowane. Najsłabsze urządzenia o podstawowych funkcjonalnościach mają moc na poziomie 400 W, te najmocniejsze, np. duże ogrodowe grille elektryczne, charakteryzują się mocą nawet 2500 W. Wszystko zależy od tego, do czego będzie używany grill i jak duże będzie miał rozmiary.

Funkcje dodatkowe grilli elektrycznych – na które zwrócić uwagę?

Kupując grill elektryczny, zarówno ten ogrodowy, jak i w wersji typowo domowej, warto zwrócić uwagę na jego dodatkowe funkcje. Podczas przygotowywania potraw istotna jest temperatura grillowania, przydaje się więc funkcja jej regulacji. Przed zakupem warto sprawdzić nie tylko czy grill posiada możliwość regulacji temperatury, ale również jej możliwy zakres. Zaawansowane urządzenia mogą być wyposażone również w automatyczny programator grillowania. Urządzenie samo dobierze temperaturę i czas grillowania  – wystarczy użyć odpowiedniej opcji. Przydatne są także wymienne płytki – grille mogą posiadać nie tylko ruszt, ale również płytę lub płytki do gofrów czy opiekania kanapek. W ten sposób funkcje wielu urządzeń można zamknąć w jednym sprzęcie. Uwagę warto zwrócić również na parametry techniczne, np. zamykaną pokrywę, blokadę pokrywy lub wyświetlacz.

Co oznacza, że grill jest łatwy w czyszczeniu?

Bezawaryjne działanie grilla zależy m.in. od częstotliwości czyszczenia jego poszczególnych elementów. Im łatwiejszy będzie proces czyszczenia, tym większe prawdopodobieństwo, że właściciel będzie je wykonywał regularnie. Łatwy do czyszczenia grill elektryczny to taki, który można wyczyścić szybko i bez użycia specjalistycznych środków. Dobrze jest więc wybrać model, który ma ściągany ruszt lub płytę, co umożliwi ich umycie w kuchennym zlewie przy pomocy gąbki i płynu do naczyń. W przypadku niewielkich modeli, tacki grilla można myć również w zmywarce. Więcej uwagi wymagają ogrodowe grille elektryczne – ruszt warto wyczyścić metalową szczotką, jeszcze zanim zaschnie na nim nagromadzony brud i tłuszcz. Kluczem jest regularne czyszczenie – wtedy nie będzie konieczne używanie skomplikowanych metod i środków chemicznych.

W co dodatkowo może być wyposażony grill?

Aby użytkowanie grilla elektrycznego było wygodne warto zainwestować w model z dodatkowymi rusztami. Ustawia się je jeden na drugim, dzięki czemu powierzchnia grillowania znacznie się zwiększa i można przygotowywać wiele potraw jednocześnie. Przydatne są również dodatkowe tacki umieszczone pod rusztem, które nie tylko umożliwiają przygotowywanie przekąsek, ale również zabezpieczają grzałkę przed zabrudzeniem tłuszczem lub fragmentami jedzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj