Jednym z bardziej znanych rozwiązań jest stosowanie powłoki teflonowej mającej zapobiegać przywieraniu smażonych produktów. Rozwiązanie to, znane od lat, do dzisiaj funkcjonuje w wielu kuchniach domowych. Równie dużą popularnością cieszą się również inne technologie. Poniżej zestawiliśmy najpopularniejsze z nich.

Teflonowa patelnia, wady i zalety

Teflonowa patelnia jest w gruncie rzeczy naczyniem aluminiowym pokrytym warstwą antyadhezyjną – w tym wypadku teflonową. Jako, że aluminium dobrze przewodzi ciepło, ich zaletą jest szybkie reagowanie na temperaturę. Patelnie te szybko nagrzewają się i równie szybko stygną. Są jednak delikatne i podatne na uszkodzenia. Choć technologia ostatnimi laty przeszła modernizację, to nadal konieczne jest korzystanie z silikonowych, drewnianych lub wykonanych z tworzywa sztucznego przyborów, aby nie uszkodzić powłoki. Zabronione jest też korzystanie z druciaków, sztywnych szczotek i gąbek. Niewątpliwą zaletą jest popularność tego rozwiązania i przystępna cena. Wielu osobom może podobać się również niska waga.

Granitowa patelnia z powłoką nieprzywierającą.

Niewątpliwą zaletą patelni granitowej jest jej trwałość. Stosowana przy produkcji technologia, zakłada pokrycie jej wyjątkowo trwałą i bezpieczną w użytkowaniu powłoką nieprzywierającą. Przy zakupie należy uwzględnić jej wagę, która nie wszystkim może odpowiadać. Patelnie granitowe w wielu wypadkach mogą być wykorzystywane na płytach indukcyjnych, a ich konstrukcja jest dość odporna na odkształcenia. Te toporne sprzęty, aż proszą się o częste i intensywne użytkowanie. Są typowymi wołami roboczymi, dlatego znajdą uznanie u osób, które dużo czasu spędzają w kuchni.

Patelnia żeliwna – naturalna i wielofunkcyjna

Patelnia żeliwna jest znacznie cięższa od teflonowej. Jej masa wynika z naturalnego materiału, z którego jest wykonana. Nie posiada żadnej powłoki wewnętrznej, stąd nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego. Będzie jednak dobrym wyborem dla osób, które cenią tradycjonalizm i dania jednogarnkowe. Żeliwo długo utrzymuje ciepło i dobrze znosi wysokie temperatury. Może być używana jako naczynie żaroodporne.

Patelnia z nieprzywierającą powłoką to również tanie, lekkie zamienniki patelni teflonowych, a także ich ceramiczne odpowiedniki. Każda z nich może znaleźć swoich zwolenników. Dużo zależy od dbałości o sprzęt kuchenny, sposobu jego przechowywania, a także użytkowania. Trudno zatem wskazać najlepsze rozwiązanie. Zazwyczaj warto posiadać w kuchni kilka ich rodzajów, dostosowanych do kuchni, którą preferujemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj